
Η συστημική θεώρηση είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που επικεντρώνεται στις σχέσεις και στις δυναμικές που αναπτύσσονται μέσα σε συστήματα. Σύστημα ορίζεται το σύνολο των στοιχείων που βρίσκεται σε αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση, όπως η οικογένεια, μια ομάδα κοινωνική, εργασιακή, μαθητική κλπ.
Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή ,τα όποια προβλήματα, προκύπτουν από τις αλληλεπιδράσεις που λαμβάνουν χώρα εντός του συστήματος και όχι μεμονωμένα από το κάθε άτομο που την απαρτίζει. Με άλλα λόγια, οι σχέσεις μεταξύ των μελών ενός συστήματος, υπερβαίνουν κάθε μέλος ξεχωριστά και ανάγονται σε θέμα που αφορά τη δυσλειτουργία όλου του συστημικού συνόλου στο οποίο ανήκει το άτομο. Κάθε αλλαγή ενός μέρους επηρεάζει την ισορροπία όλου του συστήματος και αυτό μπορεί να επιφέρει θετικές εξελίξεις. Η συστημική ψυχοθεραπεία έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να συμβάλει σε αλλαγές στην οικογένεια ή σε ένα σύστημα χωρίς να είναι απαραίτητη η παρεύρεση όλων των μελών σε θεραπεία.
Εφαρμόζεται στην ατομική ψυχοθεραπεία, σε ζευγάρια, σε γονείς, σε οικογένειες και ομάδες. Θεωρείται αποδοτική σε θέματα αγχώδων διαταραχών, κατάθλιψης, κρίσεων πανικού και ψυχώσεων.